Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Zelf dak coaten

Een dakcoating is een gekleurde verflaag op je dakbedekking die je dak beschermt tegen water en vuil. Het is de ideale bescherming tegen mos en algen en een goedkope manier om je woning snel een frisse uitstraling te geven. Maar kan je ook zelf je dak coaten? Hoe ga je daarbij best te werk? Wat kost een dakcoating per m²? Waar moet je op letten? En wanneer is het toch beter om een expert in te schakelen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe je dak zelf coaten?
Zelf dak coaten prijs
Valkuilen zelf dak coaten
Zelf dak coaten of expert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes van dakwerkers

 

 

Kan je zelf je dak coaten?

Je dak coaten biedt heel wat nuttige voordelen. Zo is je dak beter bestand tegen mos, algen, water en vuil, ziet het er snel weer als nieuw uit en geniet je van een langere levensduur. Om van een optimale dakcoating te genieten, is het meestal aangewezen om een gespecialiseerde dakwerker in te schakelen. Maar het is ook mogelijk om je dakcoating zelf aan te brengen onder deze voorwaarden:

 • Valbeveiliging: een dakcoating zelf aanbrengen houdt enkele risico’s in, omdat je je op een gladde ondergrond en op een bepaalde hoogte bevindt. Daarom moet je altijd geschikte valbeveiliging gebruiken voor je hier aan begint.
 • Ervaring als klusser: zelf je dak coaten is enkel aangewezen als je hier enige kennis van hebt. Er kunnen namelijk verschillende dingen fout lopen waarvoor je niet verzekerd bent. Zo kan je bv. je dakbedekking beschadigen als je deze niet op de juiste manier reinigt.
 • Geschikt materiaal: om zelf je dak te kunnen coaten, moet je ook beschikken over het juiste materiaal. Denk maar aan een hogedrukreiniger, reinigingsmiddel, grondverf, een kwaliteitsvolle coating, beschermingsfolie, een roller of borstel…

zelf dak coaten

 

Hoe je dak zelf coaten?

Hoe ga je het best te werk wanneer je zelf je dakcoating wil aanbrengen? We zetten de verschillende stappen die je daarbij kan nemen op een rijtje:

 

1. Dakbedekking reinigen

Voor je je dak kan coaten, moet je eerst je dakbedekking grondig reinigen. Hoe je daarbij best te werk gaat, hangt af van de soort dakbedekking. Vaak volstaat een hogedrukreiniger en een reinigingsmiddel. Daarbij moet al het vuil, mos en algen verwijderd worden. Laat nadien je dak ook goed drogen.

 

2. Desinfecterend middel en grondverf aanbrengen

Nadat je dakbedekking gereinigd en opgedroogd is, breng je best nog een desinfecterend middel aan. Zo’n middel maakt komaf met overgebleven schimmel en voorkomt dat mos terug kan keren. Nadien kan je ook nog een grondverf of primer aanbrengen op je dak. Dat zorgt ervoor dat de coating zich beter kan hechten.

 

3. Zelf dakbedekking coaten

Nu kan je aan de slag met het aanbrengen van je dakcoating. Dat doe je best met een roller of borstel. Breng een eerste laag dakcoating aan en laat deze gedurende een aantal uren volledig drogen. Nadien kan je een tweede laag en indien nodig een derde laag aanbrengen. Dakranden, goten, afvoerbuizen kan je best beschermen met beschermingsfolie of -tape.

 

Zelf dak coaten prijs

Als je zelf je dak wil coaten, moet je enkel de coating, primer en het benodigde materiaal betalen. Een dakcoating kost gemiddeld € 5 à 20 per m² (incl. btw). De exacte prijs hangt wel af van de soort coating, de hoeveelheid die je nodig hebt, het merk…

 

Hoeveel kost het om je dak te laten coaten door een expert?

Wanneer je je dak laat coaten door een dakwerker betaal je gemiddeld € 30 à 50 per m² (excl. btw). In die prijs zit ook de voorafgaande reiniging inbegrepen. Met een dakwerker ben je bovendien zeker van een correcte reiniging en optimale coating van je dak. Daarnaast moet je zelf al het benodigde materiaal niet meer aankopen, waardoor de uiteindelijke totaalprijs niet zo veel zal verschillen van de prijs om zelf je dak te coaten.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw dakcoating? Door meerdere offertes aan te vragen bij dakwerkers in je buurt kan je vrijblijvend prijzen, uitvoertermijnen, adviezen… vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat van dakwerkers.

 

dak zelf coaten

 

Valkuilen zelf dak coaten

Wil je je dak zelf coaten? Dan zijn er een aantal valkuilen die je best vermijdt. We zetten er hieronder enkele op een rijtje en geven je nuttige tips om deze valkuilen te omzeilen:

 1. Niet voldoende veiligheidsmaatregelen nemen

  Om je dak zelf te coaten, moet je op je dak gaan. Aangezien je je dan op een redelijke hoogte bevindt en de ondergrond vaak nat is, brengt dit een risico op vallen met zich mee. Daarom moet je altijd zorgen dat je beschikt over degelijke valbeveiliging.

 2. Verkeerde coating voor je dak kiezen

  Er bestaan verschillende soorten dakcoatings en de geschikte dakcoating voor jouw dak hangt af van je dakbedekking. Zo kies je voor een plat dak met bitumen of EPDM best voor een coating op basis van rubber of polyurethaan. Wil je zelf dakpannen coaten? Dan wordt meestal gebruik gemaakt van acrylaatcoating, maar ook een polyurethaan coating is een optie.

 3. Niet over het juiste materiaal beschikken

  Om dakpannen zelf te coaten, moet je over het juiste materiaal beschikken. Heb je dat niet? Dan loop je het risico dat je je dak beschadigt of het niet optimaal beschermd is tegen vuil en water. Zorg er daarom voor dat je beschikt over een kwalitatieve hogedrukreiniger, ladder, primer, coating, roller, reinigingsmiddel, beschermfolie…

 4. Niet de juiste reinigingsmethode voor je dakbedekking gebruiken

  Niet elke soort dakbedekking kan je op dezelfde manier reinigen. Dakpannen en dakplaten kan je bv. meestal met hoge druk schoonmaken, terwijl dit bij leien of rieten daken absoluut uit den boze is. Ook het reinigingsmiddel moet geschikt zijn voor de dakbedekking om schade aan je dak te vermijden.

Wil je bovenstaande valkuilen vermijden? Schakel dan een ervaren dakwerker in. Deze weet precies welke middelen geschikt zijn voor jouw dakbedekking, neemt de nodige veiligheidsmaatregelen en werkt enkel met kwalitatieve materialen. Ontvang vrijblijvend offertes van dakwerkers in de buurt.

 

Zelf dak coaten of dakwerker inschakelen?

Wanneer kan je zelf je dak coaten? En wanneer is het toch aangewezen om een ervaren dakwerker in te schakelen?  We bekijken even beide opties:

 

OPTIE 1: zelf dak coaten

Zelf je dak coaten is zeker mogelijk wanneer je wat ervaring en kennis hebt en beschikt over de nodige materialen om dit veilig en correct uit te voeren. Hou er wel rekening mee dat er altijd risico’s verbonden zijn aan het doe-het-zelven en dat je de kosten voor eventuele schade aan je dak zelf moet dekken. Bovendien sta je ook zelf in voor de aankoop van het geschikte materiaal en de geschikte dakcoating. Als je daar onvoldoende kennis van hebt en zeker wil zijn van een efficiënte dakcoating, schakel je dus toch beter een dakwerker in.

 

OPTIE 2: dak laten coaten

Om risico’s te vermijden en te genieten van een langdurige bescherming van je dak, is het aangewezen om een dakwerker in te schakelen. Zo profiteer je zeker van volgende voordelen:

 • Uitvoerige dakinspectie: een dakwerker voert altijd eerst een grondige inspectie van je dak uit om zo eerst eventuele beschadigingen op te sporen. Bovendien weet een dakwerker daardoor ook wat de beste werkwijze en de beste producten zijn.
 • Meest geschikte dakcoating: dankzij zijn kennis kan een dakwerker de meest geschikte coating kiezen voor jouw dakbedekking. Daarbij houdt deze ook steeds rekening met je eigen wensen. Zoek je bv. een elastische coating die nog beter beschermt tegen weersinvloeden? Dan is polyurethaan of rubber een goede keuze.
 • Correcte uitvoering: een dakwerker kan je dak reinigen en coaten volgens de regels van de kunst. Zo ben jij zeker van een langdurige en optimale bescherming van je dak. Dankzij zijn ervaring en kwalitatief materiaal kan een dakwerker deze klus ook erg vlot uitvoeren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende dakwerker.

Op zoek naar een dakwerker in jouw buurt? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere dakwerkers vergelijken. Zo kan je een doordachte beslissing nemen en de interessantste aanbieding kiezen. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in en ontvang offertes op maat van jouw project:

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.