Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Ontmossing dak

De ontmossing van je dak is precisiewerk waar veel bij komt kijken. Zo is van belang wat voor soort dak je hebt, welke reinigingsmiddelen je gebruikt, wat de totale oppervlakte van het dak is, … Daarnaast zijn er meerdere valkuilen en risico’s die je best vermijdt. Hoe gaat de ontmossing van een dak dan in zijn werk? Hoeveel kost het en waarom schakel je best een professionele dakreiniger in? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe dak ontmossen?
Prijs ontmossing dak
Mogelijke valkuilen en risico’s
Waarom een vakman inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is mos op je dak schadelijk?

Mosgroei is niet mooi om te zien, maar het kan ook leiden tot schade aan je dak. Zo kunnen er scheurtjes en barstjes in de dakbedekking ontstaan die leiden tot waterschade. Dat is zeker in de winter een risico. Bij zo’n lekkage kan het vocht ook in je dakisolatie en je dakconstructie dringen.  Kortom, of je nu nog lang in je woning blijft of juist wilt verkopen, het loont altijd om je dak grondig te ontmossen.

dakontmossing

 

Hoe dak ontmossen?

De ontmossing van je dak lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Voor een optimaal eindresultaat zonder schade aan je dak volgt een dakreiniger doorgaans de volgende stappen:

 

STAP 1 = Dak analyseren

Een vakman begint nooit halsoverkop aan de ontmossing van je dak. Eerst inspecteert hij grondig je dakbedekking, de mate van vervuiling, … Op basis van die analyse bepaalt hij dan de meest geschikte reinigingsmethode en een reinigingsmiddel op maat. Zo  ben je zeker van de juiste aanpak voor je dakpannen, je leien dak of je rieten dak.

 

STAP 2 = waterafvoer afsluiten

Een laatste voorbereidende stap voor de ontmossing van je dak is het afsluiten van de waterafvoer. Zo voorkomt de dakreiniger dat losse stukken mos en algen voor een verstopping van je afvoer zorgen. Bovendien kan er op die manier ook geen vuil in je eventuele regenwaterput terecht komen.

 

STAP 3 =  Dak ontmossen

Hoe een dakreiniger je dak ontmost, hangt vooral het type dakbedekking af. Doorgaans gebruikt hij een hogedrukreiniger + vuilfrees, maar die methode is lang niet voor elk dak geschikt. Zo is het bij een rieten dak beter om een speciaal anti-mosmiddel te laten inweken en dan het vuil te verwijderen met een borstel. Bij een leien dak gebruikt de vakman dan weer een speciale spuit onder lage druk om schade aan de leien te voorkomen. Kortom, de ontmossing van een dak vergt een specifieke aanpak op maat.

 

STAP 4 = Dak impregneren OF coaten

Na de ontmossing van je dak is het aangeraden om een preventieve beschermlaag aan te brengen. Zo vermijd je verder vuil en mosvorming in de toekomst. Hiervoor kan je je dak laten impregneren met een transparante beschermlaag of kies je voor een gekleurde coating. Impregneren is slim wanneer het dak er na de reiniging nog goed uit ziet. Is het dak niet meer zo mooi na de reiniging? Dan kies je beter voor een gekleurde coating om dit te bedekken. Een dakreiniger geeft je hierover graag advies op maat.

 

TIP: schakel een vakman in voor het beste eindresultaat!

Is je dak aan ontmossing toe? Dan doe je best een beroep op een professionele dakreiniger actief in je buurt. Zo ben je zeker van een kwalitatieve ontmossing op maat van jouw dak en het best mogelijke eindresultaat op lange termijn. Bovendien hoef je ook zelf je dak niet op.

Gratis offertes aanvragen? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere dakreinigers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijs ontmossing dak

Wat is de gemiddelde prijs van een dakontmossing? En wat kost het als je je dakbedekking ook laat impregneren of coaten? Een kort overzicht:

Type dakontmossingGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Ontmossing dak€ 9 - 15
Ontmossing dak + impregneren (transparant)€ 15 - 30
Ontmossing dak + coaten (gekleurd)€ 30 - 45

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo hangen de kosten van je dakontmossing ook af van de staat van je dak en de moeilijkheidsgraad van de werken. Bovendien kunnen de tarieven ook verschillen van dakreiniger tot dakreiniger. Wil je gericht kosten, adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

ontmossing dak

 

Aandachtspunten ontmossing dak

Er zijn meerdere valkuilen en risico’s om rekening mee te houden bij een dakontmossing. Kies je ervoor om zelf je dak te ontmossen? Dan mag je zeker de volgende aandachtspunten niet uit het oog verliezen:

  • Ontmos van boven naar beneden: heb je een hellend dak? Dan is het aangeraden om vanaf de nok naar beneden te ontmossen. Zo hoef je alle plekken maar 1 keer te reinigen. Let op: breng je leven niet in gevaar en zorg voor valbeveiliging.
  • Let op de straal van de hogedrukreiniger: doorgaans gebruik je best een V-straal met een waterdruk van ongeveer 80 bar. Heb je een leien of rieten dak? Dan is het beter om je dak te ontmossen zonder een hogedrukreiniger en het vuil eerst los te weken met een anti-mosmiddel op maat.
  • Ontmos na een vochtige periode: een dak ontmos je best wanneer het pas geregend heeft. Na vochtige perioden zijn de algen en mossen op je dak namelijk een stuk zachter. Je ontmost dan sneller én er is minder kans op schade.
  • Hou rekening met asbest: voor je gaat ontmossen, moet je er zeker van zijn dat er geen asbest in de dakbedekking zit.  Beschadig je het dak en zit er asbest onder? Dan kan het in de lucht terecht komen.
  • Kies een reinigingsmiddel op maat: niet alle reinigingsmiddelen zijn geschikt voor dakontmossing. Zorg dus dat je een reinigingsmiddel op maat hebt voor je begint. Meestal is een milieuvriendelijk anti-mosmiddel de beste optie, maar in sommige gevallen kan je ook een dak ontmossen met bleekwater of azijn.

 

Vergelijk dakreinigers met onze gratis offerteservice!

Let op: een dakontmossing is een arbeidsintensieve en mogelijk gevaarlijke klus om zelf uit te voeren. Daarom schakel je best een ervaren dakreiniger in. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Waarom een vakman inschakelen?

Kruip je liever niet zelf je dak op? En wil je zeker zijn dat je je dakbedekking niet beschadigt? Dan schakel je best een professionele dakreiniger in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

  • Correcte en snelle uitvoering: een vakman heeft veel ervaring op vlak van dakreiniging en weet precies wat hij moet doen om elk project correct uit te voeren. Ook beschikt hij over de nodige valbeveiliging en kan hij daarom zorgeloos en tegelijkertijd snel werken.
  • Advies op maat: laat je je dakontmossing over aan een vakman? Dan geniet je van advies op maat. Zo kiest hij altijd de juiste reinigingsmethode en de meest geschikte reinigingsmiddelen voor jouw dak.
  • Kwalitatieve producten en materialen: een dakreiniger beschikt zelf al over de benodigde middelen en materialen om je dak te ontmossen. Je hoeft zelf dus niks te huren of aan te schaffen.
  • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Zo druk je de kosten van je dakontmossing behoorlijk.

Op zoek naar dakreinigers actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.