Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Dakpannen impregneren

Zien je dakpannen er verweerd en vuil uit? En is het tijd voor een grondige reinigingsbeurt? Bescherm je dakpannen na die reiniging dan extra door ze te laten impregneren met een transparant middel. Zo zorg je voor een nog veel langere levensduur. Hoeveel kost het om je dakpannen te impregneren? En zijn er nog alternatieven om ze extra te beschermen tegen mos, uv-straling, vocht, …? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten impregneermiddelen
Dakpannen impregneren kosten
Hoe dakpannen impregneren?
Zelf impregneren of niet?
Mogelijke alternatieven 
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je dakpannen impregneren?

Het impregneermiddel bovenop je dakpannen doet dienst als een extra beschermingslaag na de reinigingsbeurt. Waarom is die afwerking met een impregneermiddel zo aangeraden?

 • Vuilafstotend: een impregneermiddel op je dakpannen vormt een transparant, glanzend laagje. Dit voorkomt het aanhechten van algen en mossen, waardoor je dak er langer net blijft uitzien. Zo verminder je het aantal reinigingsbeurten aanzienlijk.
 • Dampopen & waterwerend: een kwalitatief middel is dampdoorlatend. Dat wil zeggen dat vocht binnenshuis kan ontsnappen via je dakpannen, maar dat vocht van buitenaf niet kan doordringen langs je dakbedekking.
 • Verschillende toepassingsmogelijkheden: je kan zowel betonnen dakpannen impregneren als keramische dakpannen.  Geglazuurde dakpannen hoef je in principe niet met een impregneermiddel te behandelen, aangezien die al over een beschermlaag beschikken.
 • Levensduur verlengen: dakpannen hebben over het algemeen al een vrij lange levensduur: gemiddeld gaan ze zo’n 30 à 50 jaar mee. Combineer je een onderhoud met zo’n beschermende toplaag? Dan kan je die levensduur aanzienlijk verlengen.
 • Budgetvriendelijke oplossing: wil je je dak er weer als nieuw laten uitzien? Dan is deze transparante toplaag niet alleen een goede keuze, maar ook de meest budgetvriendelijke oplossing.

Dakpannen laten impregneren? Neem dan contact op met een professional. Hij onderzoekt de huidige staat van je dakpannen, reinigt deze professioneel en brengt de impregneerlaag aan. Zo ben je verzekerd van een professionele uitvoering, van a tot z. Kom in contact met een expert actief in je regio.

impregneren dakpannen

 

Soorten impregneermiddelen voor dakpannen

Dakwerkers kunnen kiezen uit 2 verschillende soorten impregneermiddelen voor dakpannen, afhankelijk van de staat van je dakbedekking:

 • Impregneermiddel op waterbasis: een impregneermiddel op waterbasis is minder agressief dan middelen op oplossingsbasis. Het voordeel van een product op waterbasis is dat de ondergrond niet kan verkleuren. Zo wijzigt er zeker niets aan het uitzicht van je dakpannen.
 • Impregneermiddel op oliebasis: deze producten bestaan uit silanen en/of siloxanen. Deze veranderen echter niets aan het authentieke uitzicht van je dakpannen. Doorgaans gebruikt een dakwerker dit type product voor poreuzere dakpannen.

 

Welk impregneermiddel voor mijn dakpannen kies ik het best?

In principe is er weinig verschil tussen beide soorten impregneermiddelen: ze beschermen je dakbedekking doeltreffend en dragen bij tot een langere levensduur. De beste keuze voor jouw dakpannen bepaalt een professionele dakreiniger na een grondige inspectie van je dakbedekking. Kom in contact met een ervaren dakwerker via ons gratis offerteformulier.

 

Dakpannen impregneren: kosten

De prijs voor het reinigen en impregneren van je dakpannen hangt af van een aantal factoren: de oppervlakte van je dak, het type impregneermiddel, de arbeidskosten en de voorbereidende werken. Gemiddeld mag je je verwachten aan € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. uitvoering).

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen en die kunnen dus verschillen van vakman tot vakman. Wil je prijsoffertes op maat ontvangen en vergelijken? Neem dan contact op met meerdere professionele dakreinigers actief in je buurt. Start je aanvraag hier. 

 

Hoe dakpannen impregneren?

Het impregneren van dakpannen is in principe niet zo moeilijk. Wel vergt het de nodige voorbereidingen om zeker te zijn van een kwalitatief eindresultaat. Hoe gaat een vakman doorgaans te werk?

dakpannen impregneren

 

 1. Dakpannen schoonmaken

  Om een goede en langdurige hechting van het impregneermiddel te verzekeren, moet de ondergrond egaal en stofvrij zijn. Is er sprake van algen- of mosgroei op je dak? Dan is eerst een professionele dakreiniging onontbeerlijk.

 2. Dakpannen ontsmetten

  Na de onderhoudsbeurt brengt een vakman niet meteen een laag impregneermiddel aan. Eerst ontsmet je dakwerker de dakpannen met een desinfecterend middel om resterende mosdeeltjes en ander vuil definitief te verwijderen.

 3. Dakpannen impregneren

  Pas wanneer je dak stof- en vuilvrij is, kan een dakwerker definitief overgaan tot het impregneren van de dakoppervlakte. Hiervoor gebruikt hij aangepaste materialen, vaak een spuit die lijkt op een hogedrukreiniger. Is het middel volledig uitgehard? Dan zie je dit aan het glanzende oppervlak.

BELANGRIJK: je dakpannen reinigen en impregneren? Dat is een klusje voor een ervaren dakwerker. Wil je je project graag met een vakman bespreken? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij matchen je aan 2 à 3 professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Zelf dakpannen impregneren of een vakman inschakelen?

Kan je zelf aan de slag gaan om je dakpannen te reinigen en te impregneren? Of laat je zo’n klus beter over aan een ervaren dakwerker? We overlopen beide mogelijkheden:

 

OPTIE 1: zelf dakpannen impregneren

Ben je een ervaren doe-het-zelver? En beschik je over de noodzakelijke materialen, producten en valbeveiliging om zelf het dak op te gaan? Dan kan je gerust zelf aan de slag. Zorg er wel voor dat je het juiste impregneermiddel kiest en voorzichtig te werk gaat.

LET OP: wil je verdere beschadiging aan je dakpannen voorkomen? Of grote fouten vermijden? Vertrouw de klus dan toe aan een ervaren dakwerker. Die weet perfect wat hij doet.

 

OPTIE 2: dakpannen laten impregneren

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering en een mooi eindresultaat? Vertrouw dan op een ervaren vakman. Zo geniet je gegarandeerd van…

 • Advies op maat: een vakman onderzoekt de huidige staat van je dakpannen. Is er sprake van ernstige schade? Of niet? En is impregneren wel de beste oplossing? Op basis van de dakanalyse gaat hij na welke stappen hij achtereenvolgend moet nemen.
 • Professionele uitvoering: een vakman staat garant voor een professionele en vakkundige uitvoering van je dakimpregnatie. Bovendien gebruikt hij ook aangepaste beschermingskledij en -materialen om de dakwerken veilig te kunnen uitvoeren.
 • Kwalitatieve materialen: een professioneel dakwerker gebruikt alleen maar het beste impregneermiddel op de markt. Zo ben je zeker van een kwalitatief eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw voor het impregneren van je dakpannen, zowel op de materiaal- als arbeidskosten.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Wil je graag je oude dakpannen laten impregneren? Dan raden we je aan om verschillende offertes aan te vragen bij diverse dakwerkers actief in je regio. Zo kan je gericht prijzen, uitvoeringstermijnen, adviezen, … met elkaar vergelijken. Op deze manier kan je de beste keuze maken voor jouw project!

Gratis offertes vergelijken? Dat kan! Via onze offertedienst brengen we je graag in contact met 2 à 3 specialisten actief in je regio. Hoe je dat doet? Vul je gegevens in op ons aanvraagformulier.

 

Alternatieven voor dakpannen impregneren

Is het aanbrengen van een impregneermiddel de enige manier om de levensduur van je dakpannen te verlengen? Of om ze een opgefriste uitstraling te geven? Neen. Hieronder geven we je nog 2 waardevolle alternatieven mee:

 

ALTERNATIEF 1: dakpannen coaten

Het impregneren van je dak wordt vaak vergeleken met het aanbrengen van een dakcoating. Waarom? Omdat beide methoden dezelfde voordelen hebben. Wat is nu het grootste verschil?  In tegenstelling tot een impregneermiddel is een dakcoating geen transparante, maar een gekleurde afwerkingslaag. Zo geef je zowel je dak als je woning een volledig nieuw uitzicht.

Prijs: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 2: nieuwe dakpannen plaatsen

Je dakpannen impregneren is in feite alleen maar slim wanneer die nog in goede staat verkeren. Is er sprake van losliggende of kapotte dakpannen? Dan zal een laag impregneermiddel binnensijpelend water geen halt toeroepen. In dit geval is een lokale of volledige herstelling een must. Kortom, wil je iets doen aan je sterk verouderde dakpannen?  Dan is het plaatsen van nieuwe dakpannen de beste, maar wel de duurste optie.

Prijs: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

Impregneren? Coaten? Of nieuwe dakpannen? Laat je adviseren!

Wat is nu de beste keuze voor jouw dak? Loont het nog om je dakpannen te behandelen met een afwerkingslaagje? Of is het plaatsen van nieuwe dakpannen een veel duurzamere beslissing? Vertrouw deze vragen toe aan een ervaren dakwerker. Hij vertelt je graag meer over de diverse mogelijkheden en alternatieven.  Zo ben je zeker van een duurzame keuze.

Advies nodig? Wij brengen je graag in contact met meerdere ervaren professionals via het onderstaande contactformulier:

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.