Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Plat dak wit verven

Een hagelwit plat dak heb je ongetwijfeld nog niet zo veel gezien in het straatbeeld. Toch heeft zo’n wit plat dak verschillende grote voordelen.  Om welke troeven gaat het precies? Is het de moeite waard om je plat dak wit te verven? En hoeveel kost zo’n project gemiddeld? We bespreken het in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke verf voor je plat dak?
Plat dak wit schilderen: prijs
Plat dak wit verven: werkwijze
DIY of dakspecialist inschakelen?
Plat dak wit schilderen: alternatieven
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je plat dak wit schilderen?

Een wit plat dak staat ook bekend als een ‘cool roof’. Die witte kleur is dus niet zozeer een esthetische keuze, maar heeft vooral een functionele meerwaarde. Je kan rekenen op de volgende voordelen:

 • Besparen op energiefactuur: een zwarte dakbedekking absorbeert veel zonlicht, waardoor de temperatuur binnenshuis sterk oploopt. Daardoor ga je sneller de airconditioning harder zetten, wat energie kost. Dankzij een witte dakcoating blijft het langer koel in je woning op warme dagen.
 • Hoger rendement zonnepanelen: een witte coating reflecteert ongeveer 90% van het zonlicht en houdt het dak koeler. Je zonnepanelen vangen daardoor meer zonlicht op dankzij de sterke lichtreflectie. Dit resulteert in minder vermogensverlies en een hoger rendement.
 • Levensduur dak verlengen: ten slotte halen we ook graag het algemene voordeel aan van een dakcoating. Dit beschermlaagje verlengt de levensduur van je dak, stoot vuil af, beschermt tegen lekkages en houdt UV-stralen tegen.

Je plat dak wit verven? Neem dan contact op met een dakspecialist. Vul het formulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Welke witte verf voor je plat dak?

Hebben we je overtuigd van de voordelen van een wit plat dak? Dan is het belangrijk dat je de juiste verf kiest. Welk soort coating is nu het meest geschikt? Je kan kiezen uit de volgende 2 verfsoorten:

 • Silicone: een coating bestaande uit 100% silicone is de beste oplossing voor een bitumen dak. Deze is UV-bestendig, ondoordringbaar, milieuvriendelijk en water- en weersbestendig. Dit is de duurste coating in het assortiment en je kan deze niet aanbrengen bovenop een bestaande siliconen coating.
 • Acryl: een goedkopere optie is een coating in acryl. Deze is waterdicht,  sterk reflecterend en UV-bestendig. Wel is acrylverf iets minder slijtvast dan silicone. Bovendien moet een dakwerker de verf aanbrengen boven de 10°C en presteert acryl net iets minder goed.

 

BELANGRIJK: juiste dakcoating = duurzaam eindresultaat!

Een witte dakcoating lijkt erg op gewone witte verf, maar dat is het niet. Het bevat slechts 1 component en een dakwerker brengt het tot wel 10 keer dikker aan dan normale verf. Als extra beschermlaagje op het dak is dit een must, want zo’n dakcoating is opgewassen tegen uiteenlopende temperaturen en weersomstandigheden. Zo ben je zeker van een duurzame, elastische coating die niet scheurt of waar er geen blaasjes in verschijnen.

TIP: een dakspecialist weet welke coating nodig is om je bitumen of EPDM wit te verven voor een mooi en kwalitatief resultaat. Vertrouw dus op zijn kennis en ervaring voor jouw project.

 

Plat dak wit schilderen: prijs

Hoeveel kost het nu om een plat dak wit te schilderen? Gemiddeld kost het coaten van je plat dak € 20 – 40 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Vooral het type dakcoating, de staat van je dakbedekking, de voorafgaande reiniging, … zijn belangrijke factoren.

BELANGRIJK: dit is een richtprijs waaraan nog geen dakreiniging of -herstelling vooraf ging. In dit geval mag je rekenen op een meerkost van zo’n € 25 à 50 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Wens je graag advies en een gepersonaliseerde offerte? Vul dan het aanvraagformulier in.

 

Plat dak wit verven: werkwijze

Wil je je bitumen dak wit schilderen? Dan ben je vast benieuwd naar hoe een dakwerker te werk gaat. Zo’n expert volgt doorgaans de volgende stappen:

plat dak wit verven

 

 1. Dak reinigen

  Voordat een dakwerker je dak kan coaten, zal hij je bitumen of EPDM eerst grondig reinigen. Dat is belangrijk om een goede hechting van de coating aan de ondergrond te verzekeren. Een vakman haalt al het grof vuil van je dak, ontmost en reinigt.

 2. Eventueel herstellingen uitvoeren

  Nadien bestudeert hij de staat waarin het dak zich bevindt. Soms is het nodig om lokaal enkele herstellingen uit te voeren. Nadien zal hij alle naden in de dakbekleding voorbehandelen. Zo creëert hij de ideale waterafstotende ondergrond om de coating op aan te brengen.

 3. Dak schilderen

  Nadat alle voorgaande stappen netjes uitgevoerd zijn, kan een dakwerker het dak witten.  Hij brengt de verf aan met een grote roller. Na enkele uren droogtijd is het dan tijd voor een tweede laag. Nadien is het dak helemaal klaar!

TIP: we raden aan om deze klus in de handen van een ervaren dakspecialist te leggen. Die helpt je graag verder. Kom in contact met een expert actief in je regio.

 

Zelf plat dak wit verven of dakspecialist inschakelen?

Is het slim om zelf je EPDM of roofing wit te verven? Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide opties.

 

OPTIE 1: zelf je plat dak wit verven

Ben je een doe-het-zelver? En deins je er niet voor terug om zelf op het dak aan de slag te gaan? Dan is het prima mogelijk om je dak zelf te voorzien van een likje aangepaste verf. Zorg ervoor dat je de meest geschikte coating kiest voor je dak (afgestemd op het type dakbekleding) en dat je de hoeveelheid verf correct berekent.

LET OP: als doe-het-zelver dakwerken uitvoeren, brengt altijd een risico met zich mee. Je bent o.a. niet verzekerd voor ongevallen, maar ook niet voor schade aan je dakbekleding. Wil je dit vermijden? Vertrouw dan op een ervaren dakspecialist.

 

OPTIE 2: je plat dak wit laten verven

Waarom besteed je het verven van je plat dak beter uit aan een expert? Een overzicht:

 • Grondige dakinspectie: een professional komt op voorhand altijd langs voor een uitgekiende inspectie van je dak. Zijn er lekkages? Moet hij je dak lokaal herstellen? Al deze informatie is belangrijk om een goed verloop van de werken in te schatten.
 • Professioneel advies: op basis van de dakinspectie vertelt hij meer over de verschillende mogelijkheden. Volstaat het om het dak enkel te reinigen? Of is er meer voorbereiding nodig? Welke verf is het meest geschikt voor jouw project: een op basis van acryl of toch eerder siliconen? Een expert hakt de knoop door.
 • Kwalitatieve producten: samenwerken met een specialist verzekert je van een correcte uitvoering van de klus.  Daarnaast selecteert hij ook de meest geschikte witte verf voor je plat dak. Zo ben je zeker van een duurzaam eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten.
 • Correcte & vlotte uitvoering: een professional ontmost, reinigt en verft je dak volgens de regels van de kunst. Doordat hij over de juiste schilderbenodigdheden en veiligheidsmaterialen beschikt, is de klus ook vlot en veilig geklaard.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een vakman natuurlijk.

Vrijblijvend dakspecialisten vergelijken? Vul daarvoor het aanvraagformulier in. Binnen enkele werkdagen nemen enkele dakexperts contact met je op om je project verder te bespreken. Start hier je gratis aanvraag.

 

Plat dak wit schilderen: alternatieven

epdm wit verven

Vind je een wit plat dak eigenlijk helemaal niet mooi? En zijn de opgesomde voordelen toch geen overtuigende pluspunten? Dan kan je nog altijd voor de onderstaande alternatieven opteren:

 

ALTERNATIEF 1: impregneren dak

Wil je gewoon je dak voorzien van een duurzaam beschermlaagje? Kies er dan voor om je dak te impregneren. Dit is een water- en vuilwerende, kleurloze coating die een dakwerker bovenop je EPDM of roofing aanbrengt na een grondige reiniging. Dit verlengt de levensduur van je dak met zo’n 15 jaar.

Prijs: € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: nieuwe dakbedekking

Sterk verouderde dakbedekking verliest z’n beschermende functie met als gevolg lekkages en vergevorderde vochtproblemen. In dit geval heeft het geen zin om een laagje dakcoating aan te brengen, maar moet je je EPDM of bitumen gedeeltelijk of volledig vernieuwen. Afwerken kan met een impregneermiddel of dakcoating.

Prijs: € 60 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Laat je adviseren door een professional!

Twijfel je of een wit plat dak de beste keuze is voor jou? Is jouw dakbedekking sterk verouderd en moet je deze eerst herstellen? Of lijkt het impregneren van je dak een beter idee? Wat het ook is, een dakspecialist helpt je graag verder in het maken van je beslissing. Daarnaast staat hij ook garant voor een correcte en snelle uitvoering van je klus. Wil je graag meer informatie? Neem hieronder gratis contact op met verschillende experts in je regio!

 

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.