Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Dak coaten

Een dakcoating is de kers op de taart van je dakreiniging. Is je dak grondig schoongemaakt? Dan kan een vakman naast impregneren ook je dak coaten. Met zo’n gekleurde verflaag op je dakpannen, leien, … koppel je een nieuwe uitstraling van je dak aan een optimale bescherming tegen vocht, vuil, uv-straling, … Hoeveel kost zo’n dakcoating per m²? En welke coating is het meest geschikt voor jouw dak? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten dakcoatings
Hoe je dak coaten?
Dak coaten prijs
Zelf dak coaten of vakman?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je dak coaten?

Is je dak aangetast door mos, algen en ander vuil? Dan is niet noodzakelijk een nieuwe dakbedekking nodig. Als je dakpannen, leien, … niet gebarsten zijn, kan je ook je dak reinigen en coaten. Zo’n beschermende, gekleurde verflaag op maat heeft de volgende voordelen:

  • Budgetvriendelijke methode: is dakcoaten voor jou een goede optie? Dan spaar je jezelf heel wat geld uit. Je dak laten coaten is namelijk tot 50 à 70% goedkoper dan een nieuwe dakbedekking.
  • Grondige bescherming van je dak: een dakcoating maakt je dakpannen, leien, riet, golfplaten, … water- en vuilafstotend. Zo kunnen mossen en algen zich niet meer hechten en op termijn schade aanrichten. De coating houdt ook uv-stralen tegen, zodat je dakbedekking niet verkleurt.
  • Nieuwe uitstraling voor je dak: laat je je dak coaten? Dan investeer je niet alleen in een langere levensduur van je dak, maar ook in een nieuwe uitstraling. Na het dakcoaten ziet je dak er weer als nieuw uit. Bovendien kan je zelf een nieuwe kleur en glansgraad kiezen.

Wil je je dak laten coaten? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

dak coaten

 

Soorten dakcoatings

Je kan een dakcoating op maat laten aanbrengen op vrijwel elk type dakbedekking. Al verschilt de werkwijze wel licht per type dakbekleding. Enkele voorbeelden op een rij:

 

1. Dakcoating voor dakpannen

Wil je je dakpannen coaten? Dan zijn verschillende coatings mogelijk, afhankelijk van het type dakpan en de staat ervan. De standaardkeuze is een acrylaatcoating. Dat is ook de meest budgetvriendelijke optie. Wil je een elastische coating die nog beter bestand is tegen de weersinvloeden? Dan zijn ook een polyurethaan coating of een verflaag op basis van rubber of siliconen mogelijke opties. Al zijn die wel iets duurder.

 

2. Dakcoating voor leien

Op zoek naar een geschikte coating voor je leien dak? Net als bij dakpannen is een acrylaatcoating erg geschikt. Bovendien kan je kiezen voor een matte of glanzende variant. Voor een goede hechting zal een vakman je leien wel eerst behandelen met een speciale primer. Hij zal je leien dak ook eerst reinigen met een speciale spuit onder lage druk om schade te vermijden.

 

3. Dakcoating voor bitumen/EPDM

Bij een plat dak met bitumen of EPDM kies je best voor een coating op basis van rubber of polyurethaan. Die zijn namelijk elastisch en daardoor goed beschermd tegen mogelijke scheurvorming. Bovendien ben je met zo’n dakcoating ook zeker van een 100% waterdichte laag die optimaal bestand is tegen uv-straling en temperatuurschommelingen.

 

4. Dakcoating voor een rieten dak

Een rieten dak reinigen en coaten vergt een aparte aanpak. Een vakman kan het mos uitkammen of een speciaal reinigingsmiddel op maat van een rieten dak gebruiken. Ook voor het coaten van riet gebruikt een specialist doorgaans een specifiek product. Het kan bv. gaan om een biologisch afbreekbaar middel met actieve bestanddelen die schimmelvorming tegengaan.

 

TIP: vraag advies op maat aan gespecialiseerde vakmannen!

Wil je zeker zijn van de juiste coating voor jouw dak? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je hun voorgestelde dakcoatings gericht vergelijken, krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en maak je een doordachte keuze. Bovendien kan je zo ook de richtprijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen.

Gericht offertes vergelijken? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere experts in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe je dak coaten?

Dakcoaten lijkt eenvoudiger dan het is. Het gaat om een klus die de nodige expertise én gespecialiseerd materiaal (valbeveiliging, verfspuit, juiste primers en coatings, …) vergt om tot een optimaal resultaat op lange termijn te komen. Een vakman volgt doorgaans de volgende stappen:

  1. Dak inspecteren

    Een specialist zal eerst en vooral je dakbedekking grondig nakijken. Is dakcoaten daadwerkelijk mogelijk of is het vervangen van je dakpannen, leien, … meer aangewezen? Op basis van je dakbedekking kiest hij ook de meest aangewezen grondlaag en dakcoating.

  2. Dak reinigen

    Voor de vakman kan starten met het dakcoaten moet hij je dakbedekking eerst grondig reinigen. De exacte werkwijze hangt vooral af van die dakbekleding. Zo is het mogelijk om golfplaten te reinigen onder hoge druk, maar dat is absoluut uit den boze bij een leien dak. Ook het reinigingsmiddel en de inwerktijd ervan verschilt per type dakbekleding.

  3. Dak nabehandelen

    Na het reinigen van je dak behandelt de vakman je dakpannen, leien, … ook nog eens met een desinfecterend middel. Zo doodt hij de achtergebleven schimmelsporen en voorkomt hij dat mossen na verloop van tijd weer zouden aangroeien.

  4. Dak coaten

    De kroon op het werk is ten slotte de dakcoating zelf. Na een primer voor een goede hechting brengt een vakman de coating aan met een verfspuit, roller of kwast. Doorgaans gaat het om 2 verlagen, met daartussen een droogtijd van een paar uur.

Een dakreiniger in je buurt contacteren? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Dak coaten prijs

De kosten om je dak te coaten hangen af van verschillende factoren: het type dak en de dakbekleding, de te behandelen oppervlakte, het soort dakcoating, … Laat je je dak reinigen en coaten? Dan mag je doorgaans uitgaan van een gemiddelde richtprijs van 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten).

Een precieze prijs voor jouw dakcoating? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Zo kan je hun materiaal-, arbeids- en verplaatsingskosten gericht naast elkaar leggen. Bovendien vergelijk je op die manier ook vlot werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!

 

dak reinigen en coaten

 

Zelf dak coaten of vakman inschakelen?

Je dak zelf coaten is allesbehalve aangeraden. Voor een optimaal resultaat is een correcte werkwijze met de juiste producten namelijk essentieel. Bovendien is het werken op grote hoogte ook niet zonder risico. Wil je je eigen veiligheid niet in gevaar brengen? Dan doe je best een beroep op een professional. Zo ben je zeker van…

  • Grondige dakinspectie: een vakman begint nooit halsoverkop met het reinigen en coaten van je dak. Eerst zal hij de staat van je dak grondig nagaan en de beste werkwijze en producten kiezen. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Dakcoating op maat: op basis van de dakinspectie kiest de vakman de meest aangewezen coating. Is een acrylaatcoating ideaal voor jouw dak of is een coating op basis van polyurethaan of siliconen toch meer aangewezen? Een expert hakt de juiste knoop door voor een kwaliteitsvol eindresultaat op lange termijn.
  • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman reinigt en coat je dak volgens de regels van de kunst. Omdat hij over alle nodige materiaal en gereedschap beschikt, gaat die klus ook vlot. Als je zelf je dak opkruipt, ben je heel wat extra uren kwijt.
  • Kwalitatieve coatings: een specialist werkt enkel met primers en dakcoatings van de hoogste kwaliteit. Zo weet je zeker dat je de levensduur van je dak optimaal verlengt.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dat verlaagde btw-tarief maakt een groot verschil op je eindfactuur.

Op zoek naar een dakreiniger in je buurt? Je kan vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren via onze offerteservice. Na een paar werkdagen nemen zij contact met je op om jouw project te bespreken en een offerte op te maken. Ontvang gratis advies op maat!

 

FAQ dak coaten

Heb je nog extra vragen rond het coaten van je dak? Die kan je altijd stellen aan een gespecialiseerde dakreiniger in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



    • Is een nabehandeling nodig na het coaten van mijn dak?

      Wil je zeker zijn dat je dak in topvorm blijft? Afhankelijk van het type dakbedekking en coating kan het aangewezen zijn om je dak om de 2 à 3 jaar na te behandelen met een mos- en schimmelwerend product. Zo gaan je gecoate dakpannen, leien, riet, … nog langer mee.

      Advies op maat nodig? Een vakman kan je gericht informeren over een dakcoating op maat en een eventuele nabehandeling. Ontvang vrijblijvend voorstellen voor jouw dakcoating.



    • Laat ik beter mijn dak impregneren of coaten?
      Naast coaten kan je je dak ook laten impregneren. Zo’n impregneermiddel vormt een transparante beschermlaag op je dakbedekking, in tegenstelling tot een gekleurde coating. Kortom, zien je dakpannen, leien, … er nog goed uit en is er geen schade? Dan kan je evengoed kiezen voor een impregneermiddel. Wil je zeker zijn van de meest aangewezen keuze voor jouw dak? Vraag advies aan een vakman!


    • Wanneer kies ik best voor een nieuwe dakbedekking?
      Is je dakbedekking te beschadigd? Dan is dakcoaten niet de meest aangewezen oplossing om daklekkages te vermijden. In dat geval kies je beter voor een dakrenovatie met een nieuwe dakbedekking. Moet je dakbekleding na het coaten namelijk alsnog verwijderd worden? Dan is dat weggegooid geld. Met een nieuwe dakbedekking zit je daarentegen weer goed voor vele jaren.


    • Welke dakcoating is nodig voor een plat dak?
      Wil je je plat dak coaten? Dan is een elastische coating op basis van rubber, polyurethaan of siliconen het meest aanbevolen. Deze coatings zijn ook nog extra waterafstotend in vergelijking met een acrylaatcoating. Let op: is je bitumen of EPDM dakbedekking te beschadigd? Dan is een vervanging van die dakbekleding meer aangewezen dan een dakcoating.

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.