Dakpannen reinigen
Bij het verwijderen van mos, vuil en algen op dakpannen wordt steeds gebruikgemaakt van een reiniger onder hoge druk (karcher / hogedrukreiniger). Deze hogedrukreiniger is voorzien van een roterende spuitkop zodat de druk wordt gespreid ter voorkoming van schade aan de dakbedekking. Die druk wordt bepaalt op basis van het materiaal en de conditie daarvan. De druk bedraagt doorgaans tussen de 80 en 100 bar.
Om het dak vlot te bereiken kan gewerkt worden met nokkenladders of hoogwerkers. Een combinatie van beiden is ook perfect mogelijk. Veel hangt af van de bereikbaarheid en oppervlakte van het dak.
Om dakpannen te reinigen wordt er bij het reinigen ook een milieuvriendelijke mosdoder aangebracht. Zo kan de groene aanslag van mos en algen losgeweekt worden en zien je dakpannen er weer als nieuw uit.
Moet je de dakpannen nog behandelen na het reinigen?
Als de dakpannen gereinigd zijn kan je ze ook nabehandelen met een coating of hydrofuge. Welke techniek je kiest hangt af van het gewenste effect:
1. Hydrofoberen van dakpannen
Door je dakpannen te hydrofoberen worden ze beschermd met een transparante vuilafstotende laag. Deze houdt ook het vocht tegen maar is wel nog ademend zodat vocht van binnen naar buiten toe niet wordt verhinderd.
2. Coaten van dakpannen
Ben je niet meer tevreden over het huidige kleur van je dakpannen of zijn ze grauw en dof geworden, dan kan je ervoor opteren om de dakpannen een kleurencoating te geven. Je kan kiezen uit diverse RAL-kleuren, afhankelijk van het type verf.
Tip: Reinig ook je dakgoot en regenpijpen.
Als je een dakreiniger laat komen kan je meteen gebruikmaken van de situatie om je dakgoten en regenpijpen te laten reinigen. Zo ziet alles er weer als nieuw uit.