Dakpannen coaten
Wil je je dak een frisse uitstraling geven en beschermen tegen vuil en vocht? Dan is dakpannen coaten iets voor jou. Een dakpannen coating is een gekleurde verflaag die je dakpannen beschermt tegen mossen, algen, … Zo blijft jouw dak er langdurig schoon uitzien. Welke soorten dakpannen coatings bestaan er? Hoeveel kosten die? En wat zijn de mogelijke alternatieven voor een coating op je dakpannen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Soorten dakpannen coatings
Hoe dakpannen coaten?
Dakpannen coaten prijs
Zelf dakpannen coaten of vakman?
Alternatieven voor een dakcoating
Vraag gratis je offertes aan
Waarom je dakpannen coaten?
Door de weersinvloeden krijgen dakpannen het hard te verduren. Zijn jouw dakpannen vuil, verkleurd of bedekt met mossen? Dan is een coating voor je dakpannen een goed idee. Dankzij zo’n dakpannen coating ben je zeker van:
- Goed beschermde dakpannen: met een coating zijn jouw dakpannen voor lange tijd bestand tegen vocht, vuil, UV-straling, … Zo gaan ze veel langer mee en verleng je de levensduur van je dakpannen met gemiddeld 8 à 12 jaar.
- Nieuwe uitstraling van je woning: je dakpannen verkleuren minder snel, waardoor de uitstraling van je woning fris blijft. Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren van dakpannen coatings en bepaal je dus zelf de nieuwe look van jouw dak.
- Budgetvriendelijke oplossing: je dakpannen laten coaten is maar liefst 50% à 70% goedkoper dan ze te laten vervangen. Zijn je dakpannen dus nog in een goede staat? Dan is een dakpannen coating een goedkope oplossing voor een goed beschermde en esthetische dakbedekking.
Wil je zeker zijn van de juiste coating voor je dakpannen? Laat je deskundig adviseren door specialisten actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat via onze offertedienst.
Soorten dakpannen coatings
Er zijn meerdere soorten dakpannen coating met verschillende eigenschappen. Deze coatings zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je vindt dus sowieso een coating op maat van jouw wensen. Een overzicht van de verschillende soorten dakpannen coatings:
1. Acrylaatcoatings
Dit is de meest standaard coating. Een acrylaatcoating voldoet in de meeste gevallen prima aan de eisen voor het beschermen van je dakpannen tegen vocht en vuil. Bovendien is zo’n acrylaatcoating ook de goedkoopste verfsoort voor je dakpannen. Daar staat wel tegenover dat de levensduur van een acrylaatcoating iets beperkter is dan bij andere soorten coatings.
2. Polyurea en polyurethaan coatings
Deze dakpannen coatings hebben meerdere voordelen. Ze zijn enorm duurzaam, waterbestendig en ook uitstekend bestand tegen zowel hoge als lage temperaturen. Het gaat om elastische coatings die mee uitrekken bij bewegingen van de ondergrond bij temperatuurschommelingen. De gemiddelde prijs ligt wel hoger dan bij standaard acrylaatcoatings.
3. Rubber coatings
Ook een flexibele rubber coating is extra bestand tegen scheuren, UV-straling en grote temperatuurschommelingen. Nadelig is wel dat de rubber coating in een beperkt aantal kleuren beschikbaar is. Daarnaast is deze coating slecht afbreekbaar en dus niet milieuvriendelijk.
4. Siliconen coatings
Deze dakpannen coatings zijn gemaakt van vloeibare siliconen en hebben vele troeven. Ze zijn zeer water- en UV-bestendig, elastisch, milieuvriendelijk, … Het gaat wel om de duurste soort coating voor dakpannen en bij het overschilderen moet je opnieuw voor een siliconen coating kiezen.
Welke coating voor mijn dakpannen kies ik best?
Dat hangt af van het soort dakpannen en hun huidige staat, je wensen en je vooropgestelde budget. Wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw dak? Vraag dan advies op maat aan een professionele vakman. Die informeert je over de mogelijke coatings voor jouw dakpannen en helpt je bij het maken van de juiste keuze. En dat is niet alles… Zo’n specialist brengt de dakcoating aan volgens de regels van de kunst en gebruikt enkel hoogwaardige coatings.
Op zoek naar een vakman? Vraag gratis verschillende voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen en werkwijzen met elkaar vergelijken. Start jouw aanvraag hier.
Hoe dakpannen coaten?
Wil je graag je dakpannen reinigen en coaten? Voor een optimaal eindresultaat en je eigen veiligheid schakel je dan best een professionele vakman in. Die gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Dakpannen reinigen
Om de coating goed aan te kunnen brengen op je dakpannen is het belangrijk om eerst je dak grondig te reinigen. Een reinigingsbedrijf gebruikt in de meeste gevallen een hogedrukreiniger en een reinigingsmiddel.
-
Dakpannen nabehandelen
Na het reinigen behandelt het reinigingsbedrijf de dakpannen nog met een desinfecterend middel. Dat is belangrijk om de achtergebleven mossen en schimmelsporen te doden.
-
Dakpannen coaten
De vakman kan je dakpannen coaten op verschillende manieren. Meestal gebruikt hij een verfspuit, een roller of een kwast.
BELANGRIJK: werk je samen met een vakman? Dankzij zijn expertise en ervaring ben je zeker van een optimaal resultaat op lange termijn. Vind een specialist actief in jouw buurt.
Dakpannen coaten prijs
De prijs voor het coaten van je dakpannen hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de oppervlakte en hellingsgraad van je dak een grote rol. Ook de bereikbaarheid van je dak en het soort dakcoating hebben een invloed op de kosten voor het coaten van je dakpannen . Gemiddeld mag je rekenen op 20 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
TIP: wil je exact weten wat de prijs is voor de coating van jouw dakpannen? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je vlot en eenvoudig prijzen, adviezen, soorten coatings, … vergelijken. Ontvang verschillende offertes op maat van vakmannen actief in je buurt.
Zelf dakpannen coaten of vakman inschakelen?
Zelf dakpannen coaten is niet aangeraden. Deze klus vergt de nodige expertise en ook professioneel materiaal (bv. een spuitmachine, hoogtewerker, …). Kortom, je doet best een beroep op een gespecialiseerde vakman. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:
- Advies op maat: welk soort coating is het meest geschikt voor jouw dakpannen? Volstaat een coating of zijn je dakpannen eerder aan vervanging toe? Een vakman analyseert je dakpannen grondig en geeft je dan gericht advies op maat.
- Correcte & vlotte uitvoering: een vakman weet wat hij doet. Hij brengt de dakpannen coating op de juiste manier aan met de juiste apparatuur. Daarnaast heeft zo’n specialist tonnen ervaring, waardoor hij deze klus snel klaart.
- Kwalitatieve materialen & producten: een gespecialiseerde vakman weet uit ervaring welke dakpannen coatings van goede kwaliteit zijn. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat voor vele jaren.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de arbeids- als de materiaalkosten.
Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van verschillende vakmannen via onze offerteservice.
Alternatieven dakpannen coaten
Naast je dakpannen coaten zijn er ook nog alternatieven om je dak weer in topvorm te krijgen. Afhankelijk van de staat van je dakpannen en je budget kan je ook nog kiezen voor de volgende 2 alternatieven:
1. Dakpannen impregneren
Zien je dakpannen er nog goed uit en is er geen sprake van schade? Dan is impregneren ook een goede optie. Een impregneermiddel vormt een transparante beschermlaag op jouw dakpannen. In tegenstelling tot coaten gaat het dus niet om een gekleurde beschermlaag. Dit impregneermiddel is vocht- en vuilwerend, waardoor nieuwe mossen en algen zich minder makkelijk kunnen hechten.
Een goede keuze als: jouw dakpannen er nog netjes uitzien na het reinigen
Prijs: 15 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
2. Dakpannen vervangen
Zijn jouw dakpannen beschadigd of zitten er barsten in? Dan vervang je jouw dakpannen beter. Zo voorkom je verdere schade en mogelijke lekkages. Als je je oude, poreuze dakpannen toch laat coaten, loop je het risico dat deze investering weggegooid geld is.
Een goede keuze als: jouw dakpannen beschadigd zijn of barsten hebben
Prijs: 40 à 60 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
TIP: laat je adviseren door meerdere specialisten
Laat je beter je dakpannen coaten of vervangen? Of twijfel je tussen een gekleurde of een transparante beschermlaag? Om een goed zicht te krijgen op de beste aanpak voor jouw dakpannen vraag je best advies op maat aan verschillende vakmannen. Zo kan je gericht voorstellen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: