Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dak-coating.be Info & advies over dakreiniging en coating van daken
Dak-coating.be

Leien dak reinigen: stappenplan + prijzen

Heb je een leien dak? Dan moet je dat na verloop van tijd onvermijdelijk laten reinigen. Of het nu om kunststof of natuurleien gaat, maakt daarbij niet uit. Wat zijn de voordelen van het reinigen van je leien dak? Wat is de prijs en hoe gaat het proces precies in zijn werk? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Leien dak reinigen: stappenplan
Prijs schoonmaken leien dak
Misverstanden leien dak reinigen
Waarom een expert inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom moet ik mijn leien dak reinigen?

Je dak kan bestaan uit natuurleien of kunststof leien. Kunststof is al 10 jaar na plaatsing toe aan een reinigingsbeurt, bij natuursteen duurt dit ongeveer 15 jaar. Maar uiteindelijk is het altijd verstandig om eens in de paar jaar je leien dak te laten reinigen. Zo’n schoonmaakbeurt heeft een aantal voordelen:

 • Verzorgde uitstraling: beginnende vuiligheid en korstmossen tasten het dak in principe niet aan. Maar een vuil dak vol met mos geeft geen frisse uitstraling. Door je leien dak te laten reinigen, ziet je huis er verzorgd uit en net zoals toen je het kocht.
 • Preventie van lekkages: als je de mossen laat groeien, maken ze je leien poreus. Zo kunnen op termijn scheuren of barsten in je dakbedekking ontstaan. Met lekkages en waterschade tot gevolg.
 • Goede dakisolatie: de isolatie van je dak kan beschadigd raken als je dak te vuil is en mogelijk beschadigd is. Ook houden de mossen op je dak vocht vast, waardoor je isolatiemateriaal nat kan worden en zo zijn isolerende kwaliteiten verliest. Door je leien dak te reinigen, voorkom je dus onnodig hoge energiekosten.
 • Levensduur: als je je dak regelmatig laat reinigen, gaat deze veel langer mee. Je schuift een mogelijke dakrenovatie dus op de lange baan. Zo bespaar je jezelf grote investeringen in je woning.

Wil je informatie over het reinigen van jouw leien dak en welke voordelen dit allemaal voor jou heeft?Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt!

hoe leien dak reinigen

 

Leien dak reinigen: stappenplan

Als een expert je leien dak gaat reinigen, doet hij dit in een aantal stappen. Hierbij is een bepaalde volgorde noodzakelijk. Hij gaat te werk op de volgende wijze:

 1. Analyse van je dak

  Allereerst bekijkt de expert je dak om te zien of je natuursteen of kunststof leien hebt. Ook kijkt hij hierbij of het dak volledig waterdicht is en er een goede aansluiting zit tussen het dak en de dakgoot. Daarna dekt hij de dakgoot af, zodat er geen mossen of ander vuil in terecht komen die een verstopping kunnen veroorzaken.

 2. Leien dak ontmossen

  De expert brengt een reinigingsmiddel aan op het dak, waardoor de mossen losweken. Daarna kan hij met een reinigingsspuit onder lage druk de mossen van het dak halen. Wel moet de straal van het water neerwaarts gericht zijn. Anders komt er water onder de leien terecht.

 3. Leien dak desinfecteren

  Na het verwijderen van de mossen en het schoonmaken van het dak, desinfecteert de expert het dak. Dit doet hij om de laatste (schimmel)sporen te doden. Anders kunnen de mossen in de toekomst weer aangroeien.

 4. Dak impregneren of coaten (optioneel)

  Aan het einde kan je je natuurleien nog impregneren om de originele kleur weer terug te krijgen. Bovendien bescherm je je dakbedekking zo op de lange termijn tegen vocht en vuil. Als je kunststof leien niet te oud zijn, kan je ze ook impregneren. Als ze wel te oud zijn, zorgt coaten voor ongeveer hetzelfde effect. Let op: bij het coaten krijgen je leien wel een licht andere kleur dan voorheen.

Wil je jouw leien dak  laten reinigen? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

Prijs schoonmaken leien dak

De kosten voor een leien dak schoonmaken variëren, maar liggen gemiddeld tussen de € 9 à 45 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). De exacte kosten hangen af van de reinigingsmethode, de totale oppervlakte, de mate van vervuiling, de bereikbaarheid, … Laat je je leien dak ook nog impregneren of coaten? Dan lopen de kosten nog wat hoger op.

Soort dakreinigingPrijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Standaard dakreiniging€ 9 - 15 per vierkante meter
Dakreiniging & impregneren€ 15 - 30 per vierkante meter
Dakreiniging & coaten€ 30 - 45 per vierkante meter

TIP: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw voor zo’n dakreiniging. Via onze offerteservice kom je gratis in contact met vakbedrijven. Vergelijk nu vrijblijvend meerdere offertes!

 

leien dak schoonmaken

 

Leien dak reinigen: enkele misverstanden

Er bestaan verschillende misverstanden over je leien dak reinigen. Hierdoor twijfel je mogelijk of je de reiniging wel moet doen. Hieronder scheiden we kort feit van fictie:

 • Het is onnodig: de korstmossen die van nature op je dak ontstaan zijn niet schadelijk, maar andere vormen van mos zijn dat zeker wel. Daarom is het reinigen van je dak absoluut niet onnodig. Mos bevat veel vocht en kan dus uiteindelijk veel schade aan je dak veroorzaken.
 • Het is te duur: je dak laten reinigen kost gemiddeld € 800 à 1.200 (excl. btw) bij een eengezinswoning. Maar als je je dak moet renoveren, komt dat veel duurder uit. Bovendien is de prijs van zo’n reiniging afhankelijk van de methode en de staat van je leien dak.
 • Het maakt je dak kapot: het reinigen van je dak maakt het niet kapot. Het zorgt er juist voor dat het langer meegaat. De reiniging vindt plaats in stappen en de expert voert deze zorgvuldig uit. Als je zelf je dak gaat reinigen zonder enige kennis, kan deze wel beschadigd raken.
 • Het zorgt dat mos sneller terugkomt: als je na het reinigen een coating of impregnatie doet, blijven er geen restanten van mos en vuil achter. Er ligt dan een beschermende laag op je leien die voorkomen dat algen en mos zich opnieuw vormen.

 

Waarom expert inschakelen?

Zelf een leien dak reinigen kan leiden tot veel risico’s. Daarom is het advies om een vakspecialist in te schakelen. Zo’n ervaren vakbedrijf analyseert eerst je dak en voert de reiniging uit volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat en breng je je eigen veiligheid niet in gevaar.

Wil je de reiniging van je leien dak graag laten uitvoeren door een vakspecialist bij jou in de omgeving? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten via het onderstaande formulier:

 

 

Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden om jouw dak te reinigen, beschermen of te coaten? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes ontvangen van gespecialiseerde dakspecialisten actief in jouw buurt.

Deze dienst is volledig vrijblijvend. Je kan zelf prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken zonder enige aankoopverplichting. Maximaal 3 verschillende bedrijven maken een offerte op maat op.