Reinigen leien daken

Een leien dak reinigen gebeurt met een hogedrukreiniger met roterende spuitkop. De druk van de waterstralen wordt bepaalt door de conditie waarin het dak zich bevindt. Dit gebeurt in combinatie met het sproeien van een krachtig anti-mos middel. Bij voorkeur wordt gewerkt met een milieuvriendelijk product dat onschadelijk is voor de omgeving. Afhankelijk van het type lei zijn er verschillende reinigings- en beschermingsmethoden:

 

Natuurleien

Na het reinigen van natuurleien kan gekozen worden om een transparante coating aan te brengen. Deze kleurloze laag beschermt de natuurleien en brengt de originele natuurkleur van leien helemaal tot leven.

 

Kunstleien

Het reinigen van kunstleien mag enkel indien ze geen asbest bevatten. In de meeste gevallen is dit het geval bij kunstleien die na 1997 geproduceerd werden. Bevatten je leien asbest, dan is reinigen wettelijk verboden. Je doet er goed aan om je dakbedekking te vervangen door een asbestvrije variant.

Kunstleien zonder asbest kunnen perfect gereinigd worden. Deze kunnen na het reinigen ook behandeld worden met een gekleurde coating. Dit kan aangewezen zijn wanneer de kunstleien een witte schijn uitslaan.